"Zeg, Boer Bartele Holtrop...."

“Goed boeren”, wat betekent dat voor jullie?
Gezonde, gelukkige dieren. Als de koeien blij en goed in hun vel zitten, loopt alles altijd beter. Er is dan rust in de koppen, ze genieten van de zon en het heerlijke voer. Uiteindelijk zorgt dat voor hele mooie melk. 


Op welke manier is duurzaamheid een onderdeel van jullie bedrijf? En wat zijn voor jullie de beweegredenen om duurzaam te werken?
Natuurlijke duurzaamheid staat bij ons heel hoog in het vaandel. Wij proberen zoveel mogelijk met de natuur samen te werken door de natuurlijke patronen zoveel mogelijk te benutten. Zo ontstaat een gezond bedrijf vanzelf. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de kippen die we achter de koeien aan weiden. Onze koeien beweiden de weilanden en laten deze bemest achter. De kippen jagen vervolgens op de insecten die op de mest afkomen. Met dit gescharrel en gejaag halen ze oude planten uit de bodem waardoor nieuwe planten de kans krijgen om de kringloop weer aan te vullen. Dit alles vertalen we in onze visie "een boerderij creëren welke 1000 jaar kan bestaan". En dat kan alleen door de natuur maximaal in te zetten en goede landbouw uit te voeren.


Op welke andere manieren zijn jullie nog meer met ‘boeren’ bezig?
Op heel veel manieren. We vinden het heel erg belangrijk dat het verhaal van de landbouw wordt verteld. Dat doen we vooral door middel van social media, maar ook door het organiseren van open dagen. Volgend jaar openen we zelfs structureel onze deuren door middel van een kinderboerderij. Zo kunnen we het verhaal van de landbouw spelenderwijs weer doorgeven aan kinderen.


Om welke reden hebben jullie voor de coöperatie gekozen?
Als boer zijn we in hele grote mate afhankelijk van het bedrijf dat de melk afneemt. Daarbij zijn bedrijven die zich hebben georganiseerd als coöperatie altijd beter voor de boer, ze zijn namelijk ooit eens opgericht door boeren om samen een eerlijke prijs voor hun melk te krijgen. De coöperatieve structuur was onder andere de reden dat wij ons hebben aangesloten bij C.Z Rouveen, het is een relatief kleine coöperatie welke volgens ons, onze melk het beste kan waarderen en verwarden. Het is volgens ons een groot compliment dat je als kleine coöperatie al 100 jaar bestaat en je dan vervolgens ook kunt meten aan de beste melkfabrieken van Nederland. Daarnaast is C.Z Rouveen de specialist in specialiteiten en kunnen ze bijzondere melkstromen als die van ons (Jerseys biologisch dynamisch) goed verwerken. Al met al al heel veel redenen om blij te zijn met Rouveen.

Last but not least; wat is jullie favoriete kaas?

Alle kazen van Bastiaansen natuurlijk :-) Omdat we weten dat alles aan hele strenge kwaliteitseisen moet voldoen, maar ook omdat de boeren die bij Rouveen aangesloten zijn met heel veel passie en vakmanschap werken aan gezonde dieren en mooie melk. Maar als ik dan toch een voorkeur moet uitspreken, dan vind ik de oude kazen, zoals de Gold, het lekkerste.