Meer vogels, insecten en bloemen in de tuin!

We horen graag de vogeltjes buiten fluiten en we genieten volop als de eerste magnolia’s in april weer in bloei staan. Als je een rondje door de polder loopt, zie je vaak vogels in grote getallen voorbij vliegen. In de polder komen de vogels niets te kort. Daar vinden ze de uitgestrekte weilanden en veel water waar ze zich in kunnen nestelen en hun jongeren groot kunnen brengen.

WEIDEVOGELS IN NEDERLAND
Deze vogels worden ook wel weidevogels genoemd. Onze weidevogels voelen zich thuis in het Nederlandse boerenland, alleen zie je ze steeds minder. De meest bekende zijn de Kievit, de Grutto en de Scholekster. Weidevogels eten onder andere insecten en halen ook eten zoals wormen uit de vochtige bodem. De Vogelbescherming zet zich in voor het behoud van de weidevogels, samen met de kaasmakerij in Rouveen. Deze kaasmakerij zet zich hier samen met haar leden-veehouders voor in als onderdeel van hun biodiversiteitsprogramma.

EEN KRUIDENRIJK GRASLAND
De kaasmakerij heeft onlangs hun biodiversiteitsprogramma ‘Biodiversiteit a la carte’ geïntroduceerd; een programma over en voor natuur en landschap. Het programma omvat meer dan enkel weidevogelbeheer. Het ‘a la carte’ is een handleiding voor boeren hoe zij het aantal verschillende soorten bloemen, planten en dieren op hun erf kunnen laten groeien. Later maaien bijvoorbeeld, zodat de weidevogels kunnen broeden en de nesten niet verloren gaan. Maar ook het in ere houden van natte delen op het weiland of het open laten van de stal zodat de boeren zwaluw hier haar nest kan bouwen, zijn voorbeelden.

KAASMAKERIJ ROUVEEN KAASSPECIALITEITEN
Rouveen Kaasspecialiteiten is een kleine, maar zeer gespecialiseerde kaasmakerij in Rouveen. Rouveen is een coöperatie en daarmee eigendom van leden-veehouders. Deze groep bestaat uit 250 boeren, waarvan 60 biologisch. Al deze boeren wonen in de omgeving van de kaasmakerij en ontvangen voor hun melk een prijs boven de algemeen aanvaardbare melkprijs. De ledenveehouders zijn intensief betrokken bij het beleid. Dat zorgt ervoor dat de betrokkenheid groot is en dat ze zich graag willen inzetten voor mooie, nieuwe kaasspecialiteiten. De kaasmakerij verwerkt wel 30 verschillende soorten melkstromen en kunnen 400 verschillende soorten kaas maken. Prachtig hoe een kleine kaasmakerij zo specialistisch kan zijn!

Binnen het duurzaamheidsprogramma van Rouveen, waar biodiversiteit a la carte onder valt, is niet alleen biodiversiteit belangrijk. Ook de kaasmakerij ontwikkelt zich steeds verder op het gebied van duurzaamheid. Rouveen Kaasspecialiteiten heeft de kaasmakerij van de toekomst ontwikkeld. Dat betekent dat ze kaas maken volgens een minder vervuilende methode, waarbij minder bijproducten verloren gaan. Ook worden de apparaten sneller gereinigd en de medewerkers minder fysiek belast. Verder houdt Rouveen in de hele bedrijfsvoering rekening met duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen op het dak, warmteterugwinningsinstallaties en hergebruik van water, bijproducten en afvalstoffen. Biodiversiteit á la Carte is voor de coöperatie een nieuwe manier om de regio op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit verder te ontwikkelen en is een prachtige aanvulling op het al bestaande duurzaamheidsprogramma.

WIL JIJ OOK MEER VOGELS IN DE TUIN?
Als consument kun je ook op je eigen manier een steentje bijdragen aan de biodiversiteit. Het plan van de kaasmakerij in Rouveen is een samenwerking met de provincie Overijssel,
maar laten we er met elkaar voor zorgen dat de andere elf provincies dit mooie voorbeeld overnemen. De kaasmakerij Rouveen Kaasspecialiteiten heeft een mooi stappenplan geschreven om bijvoorbeeld de boerenzwaluw weer te verwelkomen op je eigen erf.

Ga naar www.rouveen-kaasspecialiteiten.nl voor de te nemen stappen voor meer vogels, insecten en bloemen in je eigen tuin!