"Zeg, Boer Spijkerman...."

“Goed boeren”, wat betekent dat voor jullie?
Voor ons is het “goed boeren” om de koeien op een natuurlijke wijze melk te laten produceren. We doen dit door onze koeien vooral kruidenrijk gras te laten eten. Vanzelfsprekend zijn we erg op ons grasland gesteld omdat het ervoor zorgt dat wij goed kunnen boeren en dat we lekkere melk kunnen produceren. Verder zorgen we goed voor onze koeien zodat ze hopelijk zo oud mogelijk worden. 


Op welke manier is duurzaamheid een onderdeel van jullie bedrijf? En wat zijn voor jullie de beweegredenen om duurzaam te werken?
Op ons bedrijf maken we gebruik van vele rassen. Dit zorgt ervoor dat we één grote mengelmoes aan kleuren bij onze koeien hebben. Volgens ons zorgt dat ervoor dat net als bij “vuilnisbakkenras honden” de dieren zo oud mogelijk kunnen worden. We vinden het zelfs leuk dat we zoveel verschillende kleuren en bij elkaar passende karakters hebben! Door te kruisen met rassen gebruiken we de pluspunten van de vele rassen.


Op welke wijze is jullie manier van ‘boeren’ de juiste voor jullie?
Op ons bedrijf proberen we zo duurzaam mogelijk te produceren. Dit doen we door de koeien te voeren met zoveel mogelijk gras van eigen land. Bij ons krijgen de koeien 90% van wat ze eten, van producten van eigen land. Daarnaast beheren we nog een klein bos, een tweetal kikkerpoelen, een stuk plasdras en nog natuurland. Verder gebruiken we in ons grasland veel kruiden zoals klaver, paardenbloem, cichorei en smalle weegbree. Dit om de biodiversiteit op ons bedrijf te vergroten. 


Op welke andere manieren zijn jullie nog meer met ‘boeren’ bezig?
Wij stellen ons bedrijf open voor bezoekers. Elke schoolweek van het jaar komen er 2 schoolklassen uit Den Haag bij onze boerderij op bezoek zodat zij kunnen zien hoe het er bij ons aan toe gaat. Per jaar bezoeken ruim 3000 kinderen onze boerderij. Én we krijgen ook regelmatig bezoek van groepen geïnteresseerde boeren uit het buitenland. 
Verder is onze bedrijfsvoering is al 25 jaar biologisch en we hanteren we een antibiotica vrije productiewijze. En doordat ons grasland is voorzien van veel kruiden, wat de gezondheid van de bodem en de dieren bevordert, blijven onze dieren gezond.


Om welke reden hebben jullie voor de coöperatie gekozen?
C.Z. Rouveen kaasspecialiteiten weet van onze melk een prachtproduct te maken: heerlijke kaas. Rouveen ligt redelijk dichtbij onze boerderij en betaalt een eerlijke melkprijs uit. Verder zijn we heel blij met de ruimte die de coöperatie geeft om deel te nemen aan bepaalde melkstromen die het bedrijf nog duurzamer maken maar ook een meerprijs hiervoor creëert . Daarbij geloven wij ook sterk in de toegevoegde waarde van de coöperatie. Samen staan we sterk!

Last but not least; wat is jullie favoriete kaas?

Onze favoriete kaas is de Bastiaansen blauwschimmelkaas. Deze kaas is echt heerlijk op toastjes en op brood. Maar ook in de salade of gewoon zo op een plankje. Een beetje pittig door de blauwschimmel en dat maakt hem erg lekker!